1-GENEL VE ÖZEL BÜTÇELİ KAMU İDARELERİNE, İL ÖZEL İDARELERİNE, BELEDİYELERE VE KÖYLER YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLAR
Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere yapılan bağış ve yardımların matrahtan indirilebilmesi için, makbuz karşılığı olması, karşılıksız yapılması, sadece ilgili dönem kazancından indirilmesi, beyannamede ayrıca gösterilmesi gerekir. İndirilemeyen kısım diğer yıla nakledilemez.
Kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardımların tutarı, O YILA AİT KURUM KAZANCININ %5’i ile sınırlıdır.
İndirilebilecek bağış ve yardım tutarının tespitinde esas alınan kurum kazancı, zarar mahsubu dahil giderler ile iştirak kazançları istisnası düşüldükten sonra, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki [Ticari bilanço kârı – (iştirak kazançları istisnası + geçmiş yıl zararları)] tutardır.
2- AFAD ARACILIĞIYLA YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLAR
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10 uncu maddesine göre;
“Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağışların tamamı.”
Kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla indirim konusu yapılabilmektedir.
13 Ağustos 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4372 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ülkemizde meydana gelen deprem, yangın ve sel afetleri ile bundan sonra meydana gelebilecek yangın ve sel afetleri sonrasında uygulanmak üzere insani yardım kampanyası başlatılmıştır. Söz konusu kampanyanın koordinasyonunu yapmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevlendirilmiştir. Dolayısı ile AFAD’a yapılan AYNİ VE NAKDÎ BAĞIŞLARIN TAMAMI vergi matrahından indirilebilir.
3-TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİNE YAPILAN BAĞIŞ VEYA YARDIMLAR
Türkiye Kızılay Derneğine kurumlar vergisi mükellefleri tarafından makbuz karşılığı yapılan NAKDÎ bağış veya yardımların TAMAMI, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilebilecektir.
Türkiye Kızılay Derneğinin iktisadi işletmelerine yapılan bağış veya yardımların kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Türk Kızılay’ı, Gıda Bankacılığı faaliyeti de yürütmektedir. Bu açıdan , Kızılay’ın merkez teşkilatı ve şubelerine bağışlanan HER TÜRLÜ GIDA, GİYECEK, TEMİZLİK VE YAKACAK BAĞIŞLARININ MALİYET BEDELLERİNİN TAMAMI vergi matrahından indirilebilmektedir.
Bağışlanan malların maliyet bedelleri tutarı fatura düzenleme sınırı altında kalsa dahi, malların bağışı esnasında muhakkak surette fatura ve sevk irsaliyesi düzenlenmelidir. Malların bağışı için düzenlenecek fatura üzerine; “ihtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır” yazılmalıdır.Bağış karşılığında Kızılay’ın Merkez, Şube ve Taşra birimlerinden “Ayni Bağış Alındı Belgesi”, alınmalıdır.
4-7269 SAYILI UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISIYLA ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUN KAPSAMINDA KURULAN MİLLİ YARDIM KOMİTESİ VEYA MAHALLİ YARDIM KOMİTELERİNE YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLAR
7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'un 45. maddesine göre, afetlerden zarar görenlere yardımda bulunmak üzere kurulan Milli Yardım Komitesi veya Mahalli Yardım Komitelerine makbuz karşılığında yapılan AYNİ VE NAKDİ BAĞIŞ VE YARDIMLARIN TAMAMI, gider kaydedilebilmektedir.
Bu amaçla resmi kurumlar tarafından banka ve finans kurumları adına açılan yardım hesaplarına yatırılan paralara ilişkin dekontlar “indirim işlemine esas belge” olarak muhafaza edilmelidir.
5-DİĞER DERNEK VE VAKIFLARA YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLAR
Genel olarak vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan derneklere yapılan bağış ve yardımlar, beyan edilen kurum kazancının % 5'i ile SINIRLI olarak gelir vergi matrahından indirilebilmektedir.
Öte yandan fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan;
-Gıda,
-Temizlik,
-Giyecek ve
-Yakacak maddelerinin ,
MALİYET BEDELİNİN TAMAMI GİDER olarak kurum kazancından indirilir.
Bağışa konu malın maliyet bedeli fatura düzenleme sınırının altında kalsa dahi mutlaka bağış yapılan dernek veya vakıf adına fatura ile belgelendirilecek ve ayrıca taşıma için sevk irsaliyesi düzenlenecektir. Faturada "İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır." ibaresinin yer alması zorunludur.Dernek ve vakıflar kendi mevzuatlarının öngördüğü belgeleri düzenleyecek ve bağış yapanlara bir örneğini vereceklerdir.
6-SOSYAL YARDIMLAŞMAYI VE DAYANIŞMAYI TEŞVİK FONUNA VEYA BU FONA İLİŞKİN VAKIFLARA YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLARIN DURUMU
3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik kanunun 9. maddesine göre; “fona ve vakfa yapılacak bağış ve yardımlar, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Bu bağış ve yardımlar kurumlar ve gelir vergisi matrahından indirilebilir.”
Bu hüküm uyarınca gerek fona gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılan bağışlar ve yardımlar gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında SINIRSIZ OLARAK GİDER yazılabilmektedir.
Ancak hesap dönemleri sonucunun zarar olması halinde, bu fon ve varlıklara yapılan bağış ve yardımlarla dönem zararları büyütülemez veya matrah zarara dönüştüremez.
7-AYNİ OLARAK YAPILAN BAĞIŞLARDA İNDİRİM KONUSU YAPILACAK TUTARI
Mal olarak yapılan bağışın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri bilinmiyor ya da tespit edilemiyor ise indirime esas meblağ takdir komisyonlarınca tespit edilecektir. Konuya ilişkin yasal düzenlemeler 193 Sayılı GVK’nunun 89. Maddesinin Son Fıkrası ve 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10/2 maddesi ile düzenlenmiş olup söz konusu düzenlemeye ilişkin yasa hükmü aşağıdadır.
“Bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değeri esas alınır.”